Zakończyła się realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2019.
Z pomocy żywnościowej skorzystało 84 osób wchodzących w skład 32 rodzin. Rodzinom tym zostało przekazane 5,488 tony żywności o wartości 25 072,95 złotych.
W Podprogramie 2019 dystrybuowane były następujące produkty:
groszek z marchewką - 284,8 kg
fasola biała - 284,8 kg
koncentrat pomidorowy - 88 kg
buraczki wiórki, sok jabłkowy - 144,55 kg
powidła śliwkowe - 241,8 kg
sok jabłkowy - 484 kg
makaron jajeczny - 559,5 kg
makaron kukurydziany bezglutenowy - 80,5 kg
ryż biały - 313 kg
kasza gryczana - 154,5 kg
herbatniki maślane - 112,4 kg
mleko - 732 kg
ser podpuszczkowy dojrzewający - 255,2 kg
szynka drobiowa - 289,2 kg
pasztet wieprzowy - 48,96 kg
filet z makreli w oleju - 163,88 kg
cukier biały - 481 kg
olej rzepakowy - 561 kg
gołąbki w sosie pomidorowym - 209,1 kg
W czasie trwania pandemii w rozwożeniu paczek żywnościowych dla mieszkańców naszej gminy zaangażowani byli strażacy OSP za co bardzo im dziękujemy.